Flickr
Google+
Pinterest
Twitter
Tweets by TagexHungaria
Youtube
2018. május 22, kedd   Júlia, Rita
Jelenleg itt vagy: Főoldalra
 
Tasol rendszer TASOL napkollektoros rendszer

A TASOL vákumcsöves kollektor melegvíz készítésére készítették. Olyan csövekből áll, amelyek a Sydney- cső elve alapján lettek megépítve. Ezek a kollektorok még a diffúz napsugárzásnál is magas energiahozamot biztosítanak. A variálható, állítható rögzíthető síneknek köszönhető a problémamentes és egyszerű szerelés garantált.

Hogyan működik egy szolárberendezés?


A termmikus szolárberendezések szíve a kollektor. Ez tartalmaz egy szelektíven rétegelt abszorbert, amely a beeső napsugárzás abszorpcióját(felvételét) és ennek hővé való alakulását szolgálja.
A kollektor egy hőátadó folyadékkal (általában víz és a környezetvédelmi szempontoból fagyálló anyag keveréke)van feltöltve. Ez a folyadék szállítja a kollektorban a felvett hőt a melegvíztároló hőcserélőjébe. A szolárberendezést egy szolárszabályzóval vezérlik. Amikor a kollektorban lévő hőmérséklet a tárolóban lévő hőmérséklet kb. 5-8 °C-kal (beállítható)túllépi, a szoláris keverőszivattyú bekapcsol, a hővezető folyadék kering és átadja a hőt a melegvíztárolónak. Ha hőmérsékletkülönbséga kollektor és a tároló között 2-3 °C-ra süllyed, akkor a szivattyú újra kikapcsol.
A szoláris hőcserélő mellett, amely a melegvíztárolóban alul van elhelyezve, található még a tároló felső részén is egy második hőcserélő, amelyet a hagyományos fűtés szolgál ki. Ez a felépítés biztosítja, hogy akkor is legyen elegendő melegvíz áll rendelkezésre, ha a szolárberendezés nem vagy túl kevés hasznos energiát szállít.